Seizoensgebondenheid van de truffel

Er zijn negen variëteiten van truffels in Italië die eetbaar zijn, maar slechts zes die op grote schaal beschikbaar zijn: Bianco pregiato, Nero pregiato, Scorzone, Marzuolo, Invernale en Nero liscio.

Truffeloogstkalender

seizoensgebondenheid van de truffel

Aroma is oh zo belangrijk omdat het je smaakgevoel sterk beïnvloedt. Witte truffels hebben een “evenwichtige en delicate geur van knoflook, hooi en honing” en mogen nooit worden gekookt. Hun smaak is subliminaal wanneer ze vers worden geschoren over risotto, pasta of roerei.
Zwarte truffels, aan de andere kant, weven hun aardse smaak in gerechten tijdens het kookproces, zoals met kaasfondue of sappige gebraden gerechten. Ze kunnen ook vers worden geraspt over pasta, eieren of gebakken champignons op geroosterde croutons.

Besmeer verzachte, ongezouten boter met fijngeraspte truffels om van te genieten met een vers, knapperig stokbrood, gebakken aardappelen of om over vlees te borstelen voordat je het serveert. Volle rode wijnen passen goed bij truffelgerechten en in Piemonte vindt u ongetwijfeld precies wat u zoekt in een van de intieme boetiekwijnhuizen in de regio.